Koklear İmplant Adaylığı

Biyonik kulak olarak da isimlendirilen Koklear İmplant; ileri veya çok ileri düzeyde işitme kaybı bulunan çocuklar ve bireyler için kullanılan özel bir işitme sistemidir. Sesleri doğrudan işitme sinirine gönderir. Böylece kulağın zarar gören kısımlarını atlayarak, iç kulağın içinde yer alan sinirleri elektriksel uyarma ilkesiyle çalışır.

İşitme kaybı olan bir çocuğun veya bireyin Koklear İmplant adayı olup olmadığına doktoru veya odyoloğu karar verebilir. Bursa’daki ilk koklear implant ameliyatı Odyomed, tarafından alınan kararla gerçekleştirilmiştir.

Koklear İmplant 2 bölümden oluşur

Koklear İmplantlar temel olarak işlemci ve mikrofon kısımları adı altında; iç ve dış iki parçaya sahiptir. Bu bölümler kulak kepçesi arkasında, cerrahi işlemle kafa derisi altına yerleştirilir. İşitme cihazının mikrofon işlevi gören bölümleri istenildiği zaman çıkarılabilmektedir. Prosesör adıyla tanımlanan işlemci kısmı ise cerrahi teknikle iç kulağa yerleştirilir.

 

Ses dalgalarını elektrik enerjisine dönüştürür

Koklear İmplantlar, klasik en çok bilinen işitme cihazlarından farklı bir teknikle çalışır. Herkesin bildiği işitme cihazları ortamdaki sesleri yükselterek, işitme kaybının olduğu kulağa aktararak çalışırken, bu özellik ileri derece işitme kaybı olanlarda çözüm sunmaz.

İşte Koklear İmplantlar bu amaçla ses dalgalarını elektrik enerjisine dönüştürerek, kulak içi sinirine iletirler. Böylece ileri düzeyde işitme kaybı olan çocukların veya bireylerin sesleri algılaması amaçlanır.

 

Koklear İmplantlar Şu Kişilere Uygundur!

İç kulak hasarı büyük olan ve işitme cihazları ile sonuç alamayan ama iç kulak sinirlerinde sorun olmayan bireylerde bir dizi araştırma, test ve muayene sonrası koklear implant adaylığı kesinleştirilmektedir.

  • İleri, çok ileri ya da tam işitme kaybı olan çocuk ve bireyler
  • Doğumsal işitme kaybı olan çocuklar
  • İç kulakta görülen hastalıkları takiben işitme cihazlarından sonuç alınamayan bireyler
  • Farklı hastalık grupları ve taravmalar sonrası işitme kaybı yaşayanlar.

Bilhassa çocuklarda temel olarak 1 yaş ve üstünde olma ve her iki kulakta da işitme kaybı görülmesi sorgulanır. Yetişkin bireylerde ise duyma eşiğinin en az 70 dB (desibel) üzerinde olması, konuşmaları maksimum yüzde 30 oranında anlaması sorgulanan başlıca kriterlerdir.

 

Koklear İmplant Adaylığı Öncesi Zorunlu Testler
  • KBB Uzmanı tarafından detaylı muayene bunu takiben odyolojik testler yapılır. Aynı zamanda çocukların konuşma kabiliyetleri de ölçümlenir.
  • Gerekirse iç kulaktaki hasarın görüntülenmesi için hekim tarafından MR tetkikleri de istenebilmektedir.
  • Bu değerlendirmeler ışığında Koklear İmplant adaylığına karar verilir.
Sohbet penceresi aç
1
Canlı Destek
Merhaba,
Nasıl yardımcı olabiliriz?
Bizi Arayın