İşitme Değerlendirme Testlerimiz

 
ABR (BERA) Testi (Beyin Sapı İşitsel Uyandırılış Potansiyelleri)
İşitsel beyinsapı cevabının kayda alındığı, yüksek tanısal değere sahip elektrofizyolojik testtir. Beyin sapı düzeyinden, akustik uyaranlara karşı oluşan cevapların yorumlandığı, objektif ölçüm metodudur. İşitme durumunun; özellikle işitme sorununun nöral seviyedeki lokasyonunun belirlenmesinde kullanılır. Alanında uzman odyologlar gerektirir. ABR dalga formları başa yerleştirilen üç adet elektrot ile bilgisayara kaydedilir.
 
 
OAE Testi
Otoakustik Emisyon Testi (OAE), iç kulağın ne kadar iyi çalıştığını bulmak için yapılmaktadır. İç kulakta bulunan dış tüy hücrelerin akustik uyaranlara oluşturduğu cevabın ölçüldüğü testtir. Bu test genellikle çeşitli işitme sorunlarının ayırıcı tanısında kullanılır. Testi yapan uzman sonuçları ekranda görebilir. Test sırasında hastanın sessiz ve hareketsiz durması gerekmektedir. Gerekli koşullar sağlandığı takdirde test süresi 5-10 dakikadır.
 
 
CAEP Testi (Kortikal İşitsel Uyarılmış Potansiyeller)
Hastanın seslere olan kortikal tepkisinin ölçülebildiği elektrofizyolojik test yöntemidir. Kullanılan işitme cihazının veya koklear implantın sağladığı verimin belirlenmesi amacıyla kullanılır. Genellikle sübjektif yöntemler ile güvenilir test edilemeyen bebeklere, çocuklara ya da zayıf bilişsel fonksiyonlara sahip hastalara uygulanır. Test sırasında hastanın uyanık vaziyette, sessiz ve hareketsiz durması gerekmektedir. Gerekli koşullar sağlandığı takdirde test süresi 15-30 dakikadır.

YAŞAM BOYU; İLETİŞİMDE KALMAK, ÖĞRENEBİLMEK, ZİHİNSEL KABİLİYETLERİ KORUMAK “SAĞLIKLI İŞİTEBİLMEKLE MÜMKÜN!” ODYOLOJİ BUNUN İÇİN VAR…

Odyoloji; kısaca işitme bilimidir.

  • İşitme kaybının tespit edilmesi, derecelendirilmesi,
  • İşitme kaybını yapan nedenlerin ortaya çıkarılması için; ölçümler yaparak elde edilen sonuçların değerlendirilip, yorumlanması,
  • Tıbbi olarak tedavi edilemeyen işitme kayıplarının, işitme cihazı ve rehabilitasyonla giderilmesi,

Odyoloji biliminin uzmanlık alanındadır.

İşitme Testleri

İşitme kaybının tespit edilmesi, işitme sisteminin incelenmesi ve işitme kaybına sebep olan nedenin ortaya konması için uygulanan birçok test vardır. “Saf Ses Eşik Tayini, Timpanometre, Akustik Refleksler, Konuşmayı Ayırt etme Testleri, Tone Decay, SISI, ABLB, Oto Akustik Emisyonlar ve benzeri testleri bu kapsamda örnek verebiliriz” Kulak Burun Boğaz uzmanları veya diğer hekimlerin isteklerine bağlı olarak odyologlar, bu testleri; sesten yalıtılmış ortamlarda, birçok teknolojik cihaz kullanarak gerçekleştirir. Test sonuçlarını Kulak Burun Boğaz uzmanlarına iletirler, onlar da bu testlerin sonuçlarını tanı koymak ve tedavilerini planlamak için kullanır.

İŞİTME DEĞERLENDİRME

Bazı olgularda doktorlar, işitme kaybının tespit edilmesi ve nedenlerinin ortaya konulması için tek tek test istemek yerine odyologlardan işitme kaybını tespit etmelerini ve nedenlerini ortaya koymalarını isterler. Bu durumda odyologlar İşitme kaybını ve nedenlerini ortaya koymak için yapılması gereken testleri belirler, uygular, test sonuçlarını birbirine doğrulatarak, işitme kaybı ve nedenleri konusunda bir rapor hazırlayıp hastayı bilgilendirir ve sonuçlarını da ilgili hekime sunarlar. Odyolojik uygulamaların ardışık ve birbirini doğrulayacak şekilde yapılmasına Odyomed’de “İşitme Değerlendirme” adını veriyoruz.

KAPSAMLI İŞİTME DEĞERLENDİRME

İşitme değerlendirme bazen olağan koşullarda gerçekleştirilemez. Değerlendirmesi yapılan birey, testle uyum içinde olamayabilir. Bebekler, zihinsel engelliler, mental yetileri uygun olmayanlar bu gurup içinde yer alır. Bu grup bireylerin işitme değerlendirmeleri, “Özelleştirilmiş ortamlarda elektrofizyolojik yöntemlerle, birbirine doğrulatılarak yapılan bazı özel testlerle, uykuda veya uyutularak hatta anestezi altında gerçekleştirilir. Testlerden elde edilen bilgilerin hassas ve sağlamasının yapılmış, yorumlanmış olması çok değerlidir. Kulak Burun Boğaz hekimleri bu değerlendirme ve yorumlara dayanarak, teşhis koyar ve tedavi planlarını da bu hassas bilgiler üzerine oluşturur. Bu tür değerlendirme için özelleşmiş odyologlar, özel koşullar ve uzun zaman ayrılması gereklidir. İşte böyle yapılan işitme değerlendirmelere Odyomed’de “Kapsamlı işitme değerlendirme” adını veriyoruz.

KAPSAMLI İŞİTME DEĞELENDİRME KİMLERE UYGULANIR ?

Olağan koşullarla değerlendirilemeyip “Kapsamlı İşitme Değerlendirme” yapılan bireylerin büyük çoğunluğunu; işitsel uyarana henüz güvenilir cevaplar veremeyen bebekler oluşturur. Bebeklikte işitme kaybının tespit edilip, tedavi edilmesi, edilemiyorsa işitme cihazı veya implant uygulamaları ile rehabilite edilmeleri bu bebeklerin daha sonraki hayatının şekillenmesinde çok büyük önem taşır. Bunun yanında testlere cevap vermekte zorlanan zihinsel problemi olanlar, ve bazı özel hastalar da kapsamlı iştme değerlendirme için uygun adaylardır.

KAPSAMLI İŞİTME DEĞERLENDİRME ÖNCESİ YAPILMASI GEREKEN HAZIRLIKLAR NELERDİR?

Testin güvenilir bir şekilde tamamlanması için test öncesi bütün hazırlıkların özenle yapılmış olması ve bebeğin/çocuğun test boyunca uyuması gereklidir. Bu nedenle kapsamlı işitme değerlendirmeye özenli bir hazırlık gerekir. Test öncesinde test yapılacak hastanın bir hekim tarafından kontrol edilmiş ve kulağın temiz ve teste uygunluğunun sağlanmış olması önemlidir. Ayrıca teste gelmeden önce evde yapılacaklar, gelirken yolda yapılacaklar ve test öncesi merkezimizdeki hazırlıklar dikkatle planlanmalıdır. Ebeveynlerin yapmaları istenen bu hazırlıklar, “kapsamlı işitme değerlendirme hazırlıkları” broşürümüzde detaylı olarak anlatılmaktadır.

KAPSAMLI İŞİTME DEĞERLENDİRME KAÇ SAAT SÜRER?

İyi bir hazırlık sonrası testler kesintisiz uygulandığında bebek/ çocuk derin uykudayken; yaklaşık 2 saatte tamamlanır. Ancak uyuyan bir bebek/ çocuk test sırasında uyanırsa, testin bitmesi için bebeğin tekrar uykuya dalması gerekeceğinden testin süresi uzayabilir. Test sırasında uyum bozulur, kişiler uyanırsa, bireylerin tekrar uykuya dalmasını beklemek, bazen tekrar randevu oluşturmak gerekebilir. Hatta bu şartlarda ölçüm yapılamayanları, anestezi ile uyutarak test etmek gerekebilir. Bu durumda testlerin ameliyathane şartlarında yapılması gerekir. Odyolojik ekipman ameliyathaneye taşınır, hasta uyutulur, testler yapılır ve uyandırılır.

KAPSAMLI İŞİTME DEĞELENDİRME NASIL YAPILIR?

Kapsamlı işitme Değerlendirme, objektif ölçüm esaslarıyla gerçekleştirildiği için odyolojinin elektrofizyolojik ölçüm tekniklerine ihtiyaç duyar. Değerlendirmenin yapıldığı test odaları, kullanılan odyolojik ekipman da son derece önemlidir.

KAPSAMLI İŞİTME DEĞELENDİRMEDE, UYGULANACAK TESTLERİN SAPTANMASI VE ARDIŞIK TESTLERDEN ELDE EDİLEN

VERİLERİN BİRİBİRİNİ DOĞRULAMASI ÖNEMLİDİR

Kapsamlı İşitme Değerlendirmede odyologlar, İlgili hekimin bulgularını, isteklerini de dikkate alarak, hasta ve/veya yakınlarından iyi bir hikaye alarak yapılacak testlere de karar verir. Odyolojide kullanılan Tonal ve tarama ABR, Oto Akustik Emisyon (OAE), ASSR, Kortikal Potansiyeller, İmmitansmetri ve akustik refleksler gibi birçok elektrofizyolojik test vardır. Bu testlerin uygulanması özel eğitim gerektirir. Alanda özelleşmiş odyologlar belirlenen testleri uygular ve elde edilen sonuçları birbiri ile doğrulayarak sonuca ulaşır. Kapsamlı İşitme Değerlendirmede; ardışık testlerin yapılmasının ana amacı da en doğru bilgiye ulaşmaktır. Testlerin doğru yapılması kadar elde edilen sonuçların birbirini doğrulaması, arada uyumsuzluk varsa, testlerin tekrar edilerek verilerden emin olunması çok önemlidir. Kapsamlı İşitme Değerlendirme bu özelliği ile çapraz kontrollü ve sağlaması yapılmış odyolojik ölçümdür.

KAPSAMLI İŞİTME DEĞERLENDİRME, TESTLERİN DOĞRULUK SAĞLAMASININ YAPILABİLMESİ VE YORUMLANMASI İÇİN

ODYOLOJİDE UZMAN YAKLAŞIMA İHTİYAÇ DUYAR

Testlerin doğru yapılması kadar, doğru yorumlanması da büyük önem taşır. Bu alanda uzmanlaşmış odyologlar elde edilen test sonuçlarını değerlendirerek yorumlar ve raporlar. Bu değerlendirmeleri hasta yakınları ve ilgili hekimle paylaşırlar. Kapsamlı işitme değerlendirme sonucu elde edilen bulgular tanılamada ve tedavi planlamasında çok değerli bilgiler içerir.

ÖZELLİKLE KONUŞMA VE DİL GELİŞİMİ TAMAMLANMAMIŞ YAŞ GRUPLARINDA

DOĞRU VE HASSAS TANI, BİREYİN GELECEĞİ İÇİN HAYATİ ÖNEM TAŞIR!

Tanılama sonrası tıbbi olarak yapılması gerekenler yapıldıktan sonra, işitme kaybı düzeltilemeyen bebekler, hekimler tarafından tekrar odyolojiye yönlendirilir. Odyologlar bu kez bebeklerde kalan işitmeyi değerlendirip, işitme cihazı uygulamaları yaparak, işitmesi cihazla yükseltilen bireylere işitsel rehabilitasyon programları uygulayarak , bireylerin doğal yaşama tutunmaları için çalışırlar. Erken dönemde tanısı konulup, işitme cihazı ile amplifikasyon uygulanan, işitme eksiği kapatılan ve özel işitsel eğitim verilen bebekler, tüm gelişim alanlarında ve akademik başarıda, yaşıtlarına yakın gelişim göstermektedir. Bu açıdan bakıldığında kapsamlı değerlendirme birçok bebeğin yaşama tutunmasının ilk adımıdır diyebiliriz. Gerek Odyomed Odyoloji ve İşitme Cihazları Merkezi, gerekse Odyomed İşitme ve Konuşma Merkezi ; özel eğitim ve rehabilitasyon, özel eğitim anaokulu ile 1988 den beri işitme ve konuşma sorunları alanında öncü ve uzman bir kuruluştur. İşitme kaybı engelinden kurtulmuş, işitip konuşarak, hayatın doğal akışına karışmış binlerce bebek için ilk adım kapsamlı işitme değerlendirme ile başlamıştır.

Sohbet penceresi aç
1
Canlı Destek
Merhaba,
Nasıl yardımcı olabiliriz?